За Нас

За това как бе представено за пръв път Карате в Монтана за първите тренировки за това как бе учреден Спортен Карате Клуб Монтана

С Карате Киокушинкай основателя на Спортен Карате Клуб – Монтана Петко Енчевски се запознава и започва да тренира в Стара Загора като студент през 1982 г.  Там докато следва медицина ,сформира група и започва да преподава Карате Киокушинкай семпай Валентин Палашев от Димитровградската школа на семпай Иван Шишиньов.  Тази група става основата на силният Старозагорския клуб известен сега като “Аскен” и ръководен сега от тогавашният съотборник на Петко Енчевски – Асен Асенов.

След завършване на висшето си образование и завръщането си в Монтана Петко Енчевски провежда първи тренировки по Карате на приятели първоначално на открито а след това от Октомври 1986 г. организира провеждане на редовни занятия в физкултурният салон на Икономическият техникум който за кратко време става тесен за всички желаещи да тренират Карате. С цел популяризиране на карате се провеждат няколко “Открити тренировки”, като при последната в зала “Младост”, залата се изпълва със зрители до краен предел. Съвсем скоро се налага занятията да се изместят в баскетболната зала на стадиона, защото броя на записалите се да тренират надминава 500 . Оказва се ,че когато всички дойдат на тренировка дори и баскетболнта зала се оказва тясна.

Още през следващата година в Монтана се организира Републикански турнир за юноши и девойки -“Септември”-турнира е с ранг на Републиканско първенство с амбицията да се превърне в ежегоден. Участниците в турнира са над 200. На тези Републикански турнири провеждани в Монтана от 1987 до 1989 г. се раждат и първите Републикански  шампиони от Монтана това са : Светлин Нинов , Петър Арсенов , Красен Кръстев , Кирил Илков, Жозефина Петкова.

               През 1988 г. с юридическото съдействие на Орлин Боянов, след проведено Учредително събрание се основава като обществена организация с нестопанска цел “Спортен Карате Клуб – Монтана……

…………… следва продължение